- 50 dag mąki
- 30 dag miodu
- 18 dag cukru
- 1 szklanka wody
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 dag maku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
- do dekoracji:
- gotowa polewa z białej czekolady
Mąkę wsyp do miski i zalej rozpuszczonym chłodnym miodem. Mieszając, dodaj resztę cukru, przyprawę korzenną, żółtka oraz ubitą na sztywno pianę. Zagnieć ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj suchy mak i łyżeczkę sody. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, następnie przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, odstaw.
Następnego dnia ciasto upiecz w ciepłym piekarniku (ok. 1 godziny). Upieczony i wystudzony piernik oblej polewą, przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz