Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik z makiem

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 30 dag miodu
  • 18 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 dag maku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
    do dekoracji:
  • gotowa polewa z białej czekolady
Miód zrumień z 6 dag cukru, wymieszaj ze szklanką przegotowanej wody i skórką z cytryny, po czym odstaw do ostudzenia.

Mąkę wsyp do miski i zalej rozpuszczonym chłodnym miodem. Mieszając, dodaj resztę cukru, przyprawę korzenną, żółtka oraz ubitą na sztywno pianę. Zagnieć ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj suchy mak i łyżeczkę sody. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, następnie przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, odstaw.

Następnego dnia ciasto upiecz w ciepłym piekarniku (ok. 1 godziny). Upieczony i wystudzony piernik oblej polewą, przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...