Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik z koniakiem

Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    po 1/2 łyżeczki zmielonego: ziela angielskiego i cynamonu
    po 5 dag: rodzynek i orzechów
  • 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki koniaku
  • cukier puder do posypania
Jaja ubij na pianę, stopniowo - po łyżce - dosypując cukier. Miód połącz z naparem z kawy, jajami i olejem. Mąkę wymieszaj najpierw z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, potem z masą miodowojajeczną, a na końcu przyprawami korzennymi, bakaliami i koniakiem.

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na półtorej godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmij z formy i obsyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...