- 60 dag mąki
- 5 jaj
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- 20 dag cukru
- 2 łyżki oleju
- 30 dag miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- po 1/2 łyżeczki zmielonego: ziela angielskiego i cynamonu
- po 5 dag: rodzynek i orzechów
- 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki koniaku
- cukier puder do posypania
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na półtorej godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmij z formy i obsyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz