Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik z kawą

Składniki:
  • 75 dag mąki
  • po 20 dag sztucznego miodu i cukru
  • 1 jajo
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżka kawy zbożowej (sypkiej)
    do dekoracji:
  • biała polewa czekoladowa
Na początku zalej szklanką wrzątku kawę. Miód podgrzej i rozpuść, wlej napar z kawy, dodaj cukier, masło, jogurt, jajo, sodę, mąkę i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki utrzyj na jednolitą masę.

Przygotowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 1 godziny.

Udekoruj polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...