Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik z bakaliami

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 5 jaj
    po 20 dag: cukru i miodu
  • 12 dag masła
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
    po 5 dag: orzechów, migdałów, fig, daktyli i rodzynek
Miód zrumień z przyprawą korzenną. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę i przestudzony miód.

Z białek ubij sztywną pianę. Do masy dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z sodą i pianę. Wszystkie składniki starannie połącz, a pod koniec wsyp posiekane bakalie. Przygotowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...