Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik śląski

Składniki:
  • po 40 dag mąki i cukru pudru
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 4 jaja
  • 5 dag masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropli naturalnego barwnika (np. sok z buraka lub marchwi)
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, masło roztop. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masłem i mąką, wlej piwo i wsyp przyprawę korzenną. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, na końcu dodaj pianę ubitą z białek.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstaw do gorącego piekarnika (160-170°C) i piecz około 50 minut.

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, potem podziel na dwie części, jedną zabarw, drugą zostaw białą. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto fantazyjnie udekoruj dwukolorowym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...