- 1 kg mąki
- 3 jaja
- 50 dag miodu
- 40 dag cukru
- 25 dag masła
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 10 dag orzechów
- 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dag migdałów
- masa:
- powidła śliwkowe i gotowa masa orzechowa
- do dekoracji:
- gotowa polewa z białej czekolady
- posiekane orzechy
Na 3-4 dni przed podaniem upiecz trzy placki w umiarkowanie gorącym piekarniku i wystudź. Placki przełóż powidłami i masą orzechową, przykryj papierem. Obciąż je równomiernie deseczką i odstaw na kilka godzin. Potem oblej piernik przygotowaną polewą oraz ozdób posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz