Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik staropolski

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 3 jaja
  • 50 dag miodu
  • 40 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 10 dag orzechów
  • 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 dag migdałów
    masa:
  • powidła śliwkowe i gotowa masa orzechowa
    do dekoracji:
  • gotowa polewa z białej czekolady
  • posiekane orzechy
Miód, cukier i masło podgrzewaj, aż się zagotuje i zestaw z ognia. Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo, dokładnie mieszając, mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę korzenną. Ciasto starannie wyrób, a pod koniec wsyp bakalie. Potem przełóż je do miseczki i przykryj lnianą ściereczką. Odstaw na tydzień lub dwa do lodówki.

Na 3-4 dni przed podaniem upiecz trzy placki w umiarkowanie gorącym piekarniku i wystudź. Placki przełóż powidłami i masą orzechową, przykryj papierem. Obciąż je równomiernie deseczką i odstaw na kilka godzin. Potem oblej piernik przygotowaną polewą oraz ozdób posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...