Składniki na 6 porcji:- 4-6 udek indyczych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
marynata: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
- 3 łyżki octu winnego lub z jabłek
- 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki oregano
- bulion z kurczaka (instant)
- sól, pieprz
W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, obtocz w niej udka, miskę przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. W tym czasie mięso kilka razy obróć. Wyjmij teraz udka z marynaty (marynatę zachowaj), włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo masłem, a na koniec skrop sokiem z cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 50-60 minut, aż mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione. W czasie pieczenia często skrapiaj marynatą i polewaj wytworzonym sosem.
Podawaj z ziemniakami pieczonymi lub frytkami oraz zieloną sałatą mieszaną albo surówką z cykorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz