Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczarki z makaronem w sosie ziołowo-śmietanowym

Składniki na 8 porcji:
  • 1 kg małych pieczarek
  • 1 por
  • po 1 pęczku pietruszki i trybuli
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • sól, pieprz
  • 1/8 litra białego wina
  • 25 dag serka śmietankowego
  • 20-25 dag ugotowanego makaronu
Pieczarki wytrzyj (jeśli są bardzo brudne, umyj pod bieżącą wodą), trzonki odetnij, a większe kapelusze pokrój na dwie lub cztery części. Zioła umyj, grubsze łodygi usuń i posiekaj listki.

Masło i olej rozgrzej na średnim ogniu. Usmaż pieczarki, dopraw je solą i pieprzem. Smaż, dopóki sos nie odparuje. Potem dodaj pora, smaż 7 minut i podlej winem.

Zestaw z ognia, wymieszaj warzywa z serkiem śmietankowym i posiekanymi ziołami, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...