Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Konfitury gruszkowe

Składniki:
  • 1 1/2 kg twardych gruszek
  • 1 1/2 kg cukru
  • kilka goździków lub kawałek wanilii
Umyte gruszki zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Potem odcedź, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki lub ósemki, wykrój gniazda nasienne. Małe gruszki (np. bergamotki) pozostaw w całości. Z cukru i szklanki wody ugotuj syrop, ostudź, zalej nim gruszki i odstaw na noc.

Do przyrządzenia syropu zamiast wody możesz użyć soku z wiśni, czarnych porzeczek lub jabłek. Następnego dnia zlej syrop i podgrzewaj go tak długo, aż zgęstnieje. Znowu zalej nim gruszki i pozostaw je w syropie na kilkanaście godzin. Powtórz tę czynność jeszcze dwukrotnie, za każdym razem gotując gruszki w syropie kilka minut (po drugim gotowaniu powinny stać się szkliste). Gorące konfitury przełóż do wyprażonych słoików typu twist, starannie zamknij, ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...