Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Konfitury z truskawek i rabarbaru

Składniki:
  • 30 dag rabarbaru
  • 25 dag truskawek
  • 30 dag cukru
  • pęczek świeżej mięty
Truskawki umyj, oczyść i pokrój na ćwiartki. Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z cukrem po 3/4 obydwu gatunków owoców i odstaw na co najmniej 3 godziny (żeby puściły sok).

Po upływie tego czasu dodaj resztę owoców, zagotuj i przez 4 minuty utrzymuj w stanie wrzenia. Ostudź, a następnie ponownie postaw na ogniu i gotuj jeszcze przez 20 minut.

Miętę umyj, osącz, pokrój w paseczki i dodaj do konfitur. Gorące konfitury przełóż do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...