Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pieczarki a la ślimaki

Składniki na 6 porcji:
  • 24 duże pieczarki (same kapelusze)
  • 24 płaskie łyżeczki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Masło (dokładnie odmierzoną ilość) włóż do miseczki, czosnek obierz i rozgnieć praską, a następnie utrzyj z masłem, dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny.

Na dużej blasze połóż arkusz folii aluminiowej, a na nim w dość dużych odstępach kapelusze umytych i osuszonych pieczarek. W środku każdego kapelusza umieść łyżeczkę masła czosnkowego, z wierzchu posyp go odrobiną natki.

Blachę z pieczarkami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C (górna półka) na 20 minut.

Pieczarki możesz podawać jako zakąskę lub jako dodatek do smażonego albo pieczonego mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...