Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Grzyby duszone z warzywami

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag grzybów (prawdziwki, kozaki, maślaki)
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kilka liści selera
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka siekanego szczypiorku
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, po czym zeszklij na maśle. Grzyby starannie oczyść i wypłucz (z maślaków zdejmij skórkę). Teraz pokrój, dodaj do cebuli i duś aż do odparowania powstałego sosu.

Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój je na kawałki. Cukinię umyj i pokrój w dużą kostkę, marchew obierz i pokrój w plasterki. Liście selera opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa dodaj do grzybów, dopraw solą, pieprzem i duś, aż cukinia będzie miękka. Potem przełóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...