Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Parówki w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 8 parówek
  • 30-35 dag makaronu (krajanka, muszelki)
    sos pomidorowy:
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała puszka koncentratu
  • pomidorowego (70 g)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • surówka z kiszonej kapusty
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a z parówek zdejmij osłonki. Wstaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu.

Przyrządź teraz sos pomidorowy: w rondlu na rozgrzanej oliwie (oleju) zeszklij cebulę (2-3 minuty). Teraz włóż do niej masło, a gdy się roztopi, wsyp mąkę i smaż 2 minuty na małym ogniu i - nadal mieszając - wlej bulion, zagotuj sos i dodaj koncentrat pomidorowy (dokładnie go rozprowadzając) oraz sól, pieprz i szczyptę cukru. Jeszcze raz całość zagotuj, włóż parówki i powoli podgrzej pod przykryciem na małym ogniu.

Gdy parówki będą się podgrzewać, przygotuj surówkę z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...