- 8 parówek
- 30-35 dag makaronu (krajanka, muszelki)
- sos pomidorowy:
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 1 mała puszka koncentratu
- pomidorowego (70 g)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- cukier
- sól
- pieprz
- ponadto:
- surówka z kiszonej kapusty
Przyrządź teraz sos pomidorowy: w rondlu na rozgrzanej oliwie (oleju) zeszklij cebulę (2-3 minuty). Teraz włóż do niej masło, a gdy się roztopi, wsyp mąkę i smaż 2 minuty na małym ogniu i - nadal mieszając - wlej bulion, zagotuj sos i dodaj koncentrat pomidorowy (dokładnie go rozprowadzając) oraz sól, pieprz i szczyptę cukru. Jeszcze raz całość zagotuj, włóż parówki i powoli podgrzej pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy parówki będą się podgrzewać, przygotuj surówkę z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz