Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Papryka zapiekana z serem

Składniki:
  • po 2 papryki czerwone i żółte
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • suszona bazylia
  • oregano
  • 15 dag mozzarelli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
Papryki umyj (nie zapomnij o usunięciu gniazd nasiennych), osusz i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, smaż cebulę, aż zacznie się rumienić. Dodaj masło, rozgrzej je, włóż paprykę i smaż, mieszając, 5 minut. Dopraw do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Paprykę wraz z cebulą przełóż do naczynia, posyp startym serem i wstaw do piekarnika (na górną półkę) na 15 minut. Potrawę podawaj z chlebem razowym lub bułką grahamką i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...