Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Papryka po śródziemnomorsku

Składniki na 4 porcje:
  • 4 mięsiste kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 3 twarde mięsiste pomidory
  • 30 dag wątróbki cielęcej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • tymianek, majeranek
  • sól, pieprz
Oczyszczone z gniazd nasiennych i umyte papryki potnij w paski, pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki, a obraną cebulę - w plastry.

W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj paprykę i chwilę podsmaż, mieszając. Teraz do rondla włóż pomidory i posyp całość ziołami, solą i pieprzem. Następnie przez kilka minut duś wszystko pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Obraną z błon wątróbkę pokrój w cienkie ukośne plastry, usmaż na stopionym maśle, posól, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Tak przygotowaną wątróbkę obłóż uduszonymi warzywami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Po krótkim podgrzaniu podaj z makaronem, francuskimi kluskami albo ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...