Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki pomarańczowe

Składniki:
    ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • aromat pomarańczowy
  • 10 dag masła
  • 6 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki spirytusu
  • dżem pomarańczowy
  • tłuszcz do smażenia
    lukier:
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki octu 6-proc.
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem i 5 łyżkami mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia.

Jaja rozbij z żółtkami, dodając pozostały cukier i całość ubij na parze. W mące wysypanej na stolnicę zrób wgłębienie, wlej do środka rozczyn, ubite jaja oraz aromat. Zagnieć ciasto, a potem starannie je wyrób z rozpuszczonym masłem, dodając pod koniec połowę drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytus. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swą objętość, formuj wałeczki o średnicy 5 cm i pokrój je w plastry grubości około 2 cm. Na środek spłaszczonych plastrów wyłóż małe porcje dżemu i pozlepiaj brzegi tak, aby powstały kulki. Ułóż je bardzo luźno (co 5 cm) na posypanej mąką ściereczce, by ciasto ponownie wyrosło.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i do gorącego wkładaj pączki spodem do góry. Smaż je z obu stron na złotobrązowy kolor, a na koniec osącz na bibule.

Cukier zalej wodą i ugotuj syrop (powinien być nitkowato-ciągliwy). Teraz dodaj ocet, jeszcze chwilę trzymaj na ogniu, po czym lekko wymieszaj. Przygotowanym lukrem polej pączki i posyp je pozostałą skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...