- ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- aromat pomarańczowy
- 10 dag masła
- 6 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 1/4 szklanki spirytusu
- dżem pomarańczowy
- tłuszcz do smażenia
- lukier:
- 1 niepełna szklanka cukru
- 6 łyżek wody
- 1/4 łyżeczki octu 6-proc.
Jaja rozbij z żółtkami, dodając pozostały cukier i całość ubij na parze. W mące wysypanej na stolnicę zrób wgłębienie, wlej do środka rozczyn, ubite jaja oraz aromat. Zagnieć ciasto, a potem starannie je wyrób z rozpuszczonym masłem, dodając pod koniec połowę drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytus. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swą objętość, formuj wałeczki o średnicy 5 cm i pokrój je w plastry grubości około 2 cm. Na środek spłaszczonych plastrów wyłóż małe porcje dżemu i pozlepiaj brzegi tak, aby powstały kulki. Ułóż je bardzo luźno (co 5 cm) na posypanej mąką ściereczce, by ciasto ponownie wyrosło.
W rondlu rozgrzej tłuszcz i do gorącego wkładaj pączki spodem do góry. Smaż je z obu stron na złotobrązowy kolor, a na koniec osącz na bibule.
Cukier zalej wodą i ugotuj syrop (powinien być nitkowato-ciągliwy). Teraz dodaj ocet, jeszcze chwilę trzymaj na ogniu, po czym lekko wymieszaj. Przygotowanym lukrem polej pączki i posyp je pozostałą skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz