Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bułeczki z wiśniami

Składniki:
  • 20 dag wydrylowanych wiśni
  • 4 łyżki cukru
    ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • cukier puder
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, a drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw je do wyrośnięcia, a następnie wlej do mąki. Dodaj resztę składników, wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut.

Wiśnie osącz i wymieszaj z cukrem. Wyrośnięte ciasto podziel na 13 części, każdą nadziej wiśniami, uformuj kulki i ułóż w wysmarowanej masłem formie. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...