Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki nadziewane

Składniki:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 1/2 dag drożdży
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • margaryna do smażenia
  • cukier puder do posypania
    nadzienie:
  • 10 dag suszonych śliwek (bez pestek)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Do miski wsyp mąkę, zrób w niej wgłębienie, wlej drożdże (roztarte z cukrem i cukrem waniliowym i rozrobione połową letniego mleka), całość lekko wymieszaj, odczekaj około 20 minut, po czym dodaj pozostałe mleko, jaja i sól. Wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia.

Śliwki zagotuj z winem, skórką z cytryny, cukrem i cynamonem, i gotuj, aż powstanie mus.

Rozgrzej patelnię z wgłębieniami. W każde wgłębienie włóż łyżkę margaryny, porcję ciasta (ok. 3/4 objętości wgłębienia) i łyżeczkę musu. Pączki smaż z obu stron na złotobrązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...