- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 1/2 dag drożdży
- 3 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- margaryna do smażenia
- cukier puder do posypania
- nadzienie:
- 10 dag suszonych śliwek (bez pestek)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Śliwki zagotuj z winem, skórką z cytryny, cukrem i cynamonem, i gotuj, aż powstanie mus.
Rozgrzej patelnię z wgłębieniami. W każde wgłębienie włóż łyżkę margaryny, porcję ciasta (ok. 3/4 objętości wgłębienia) i łyżeczkę musu. Pączki smaż z obu stron na złotobrązowy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz