- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki ciepłej wody
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia
- syrop:
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 5 dag obranych zmielonych migdałów
Cukier, wodę i sok z cytryny gotuj tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Teraz wymieszaj go z aromatem i zmielonymi migdałami.
W rondlu rozgrzej olej i łyżeczką kładź pączki. Smaż je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową na talerz z bibułą. Po osączeniu pączków z tłuszczu polej je ciepłym syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz