Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki arabskie

Składniki:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
    syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 5 dag obranych zmielonych migdałów
Utrzyj drożdże z cukrem, rozprowadź je niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę, sól, jogurt oraz drożdże i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wtedy odstaw je do wyrośnięcia.

Cukier, wodę i sok z cytryny gotuj tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Teraz wymieszaj go z aromatem i zmielonymi migdałami.

W rondlu rozgrzej olej i łyżeczką kładź pączki. Smaż je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową na talerz z bibułą. Po osączeniu pączków z tłuszczu polej je ciepłym syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...