Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Muszelki

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 3 jaja
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 1/2 dag masła
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • herbatka turecka owocowa (czerwona, np. malinowa)
Jaja utrzyj z cukrem i do utartej masy, mieszając, stopniowo dodawaj roztopione masło, śmietankę i mąkę z solą. Po dokładnym wyrobieniu wstaw ciasto na godzinę do lodówki, a następnie uformuj z niego wałek o średnicy 2-2,5 cm. Pokrój go na półcentymetrowe kawałki, każdy z nich bardzo cienko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozciągnij.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i do gorącego wkładaj po kilka placuszków naraz. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osącz na bibułce i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z owocową herbatką turecką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...