- 30 dag mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 6 jaj
- 6 łyżek mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki świeżych pokrojonych owoców, np. śliwek lub gruszek
- lukier:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny lub wódki
Do żółtek utartych z mąką, masłem i mlekiem dodaj pianę, wsyp resztę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie (zawsze w jedną stronę) wymieszaj całość. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki (20 x 33 cm) lub do tortownicy o średnicy 28 cm. Na wierzchu poukładaj owoce, lekko wciskając je w ciasto. Piecz 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Taki placek owocowy świetnie smakuje polany cukrem pudrem utartym z alkoholem lub sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz