Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Makowiec

Składniki:
    ciasto:
  • po 25 dag masła, mąki pszennej i cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 25 dag cukru
  • 2 jaja
  • 1 dag drożdży
  • aromat migdałowy
Masło utrzyj z cukrem i, wciąż ucierając, powoli dodawaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek.

Mak opłucz, sparz, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, po czym dodaj cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek - wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Potem delikatnie połącz z pianą ubitą z białek.

Do wąskiej blaszki włóż połowę ciasta, przykryj masą makową i resztą ciasta. Piecz około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...