Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Sernik z rodzynkami

Składniki:
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 10 jaj
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, potem powoli dodawaj miękkie masło, a następnie zmielony twaróg. Całość wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Na koniec dodaj wcześniej namoczone w gorącej wodzie, odciśnięte na ręczniku kuchennym i obtoczone w mące ziemniaczanej - rodzynki.

Masę serową przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości blachy). Piecz około godziny i 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku, aż wierzch sernika będzie jasnobrązowy i popękany. Po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem chwilę przy otwartych, a następnie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...