Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Owocowa czara

Składniki:
  • 1 szklanka wiśni
  • 1 szklanka czereśni
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej herbaty
Na początku zaparz szklankę mocnej, dobrej gatunkowo herbaty. Przygotowany napar odstaw do schłodzenia.

Wiśnie, czereśnie i porzeczki przebierz, odszypułkuj i dokładnie opłucz pod zimną bieżącą wodą.

Przygotowane owoce zalej teraz 3 szklankami wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 5-6 minut. Owoce bardzo delikatnie wyjmij łyżką cedzakową, uważając, by nie uszkodzić ich skórki.

Do wywaru, który powstał z gotowania owoców, wsyp cukier. Następnie wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Osłodzony sok wymieszaj teraz ze schłodzoną herbatą. Przelej do szklanej czary, a potem delikatnie przełóż do niej owoce.

Jeśli chcesz, do soku możesz dodać kilka kostek lodu. Do przygotowania owocowej czary możesz użyć także innych owoców - słodkich śliwek, malin, czarnych porzeczek (mogą to być również owoce mrożone).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...