Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krokiety ziemniaczane

Składniki na 8 porcji:
  • 80 dag ziemniaków
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 jaja
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8 łyżek tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 litra oleju do smażenia
Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Gorące bardzo dokładnie utłucz lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Teraz dodaj orzechy, jajko, posiekaną natką oraz około 3 łyżek tartej bułki (ciasto nie może być zbyt rzadkie).

Uformuj krokieciki, obtocz je w rozbełtanym jajku i posyp bułką tartą. Smaż w gorącym oleju na złoty kolor, po czym osącz na bibule. Podawaj do kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...