Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kukurydza z wody

Składniki:
  • 8 kaczanów młodej kukurydzy (ok. 1 1/2 kg)
  • sól
  • cukier
  • 10 dag masła
Kaczany kukurydzy oczyść i opłucz, zalej wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru, a następnie ugotuj. Miękkie kaczany odcedź i natychmiast podawaj z surowym masłem i solą.

albo:
3 kolby kukurydzy
(mogą być mrożone)
trochę masła
sól

Kolby kukurydzy przełam na pół - będzie szybciej i łatwiej niż wszelkie próby przekrawania ich.

Możesz gotować tradycyjnie, w garnku pod przykryciem, w osolonej wodzie, przez 10-12 minut. Podawaj posmarowane masłem i posolone do smaku.

Możesz też przygotować kolby kukurydzy na grillu - posmaruj je masłem, posól, owiń folią aluminiową i piec na grillu około 45 minut, co jakiś czas obracaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...