Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Owoce zapiekane z kremem

Składniki na 8 porcji:
  • po 50 g suszonych śliwek, moreli i jabłek
  • 50 dag rodzynek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 ml śliwowicy
  • 4 jaja
  • 10 dag cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
Na początku zagotuj mleko, zalej nim suszone owoce, po czym odstaw na 30 minut. Następnie owoce odcedź, mleko zagotuj, dodaj cukier waniliowy, a całość dokładnie wymieszaj.

Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z ciepłym mlekiem, potem dodaj śliwowicę, skórkę z cytryny i bułkę tartą. Białka ubij i połącz z przygotowaną masą jajeczną.

Owoce osącz, rozłóż w żaroodpornej formie i zalej kremem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...