Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Naleśniki z owocami

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 4 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2/3 szklanki mąki (10 dag)
  • 5 dag masła lub oleju do smażenia
  • świeża mięta do przybrania
    nadzienie:
  • 40 dag owoców jagodowych (np. maliny, porzeczki, jeżyny, czarne jagody)
  • 1 szklanka soku z malin lub porzeczek
  • 1 kieliszek ratafii
  • 3 płaskie łyżki cukru (4 dag)
Dwa żółtka zmiksuj z cukrem. Stopniowo dodawaj śmietanę i przesianą mąkę. Ciasto wymieszaj, aż będzie gładkie i odstaw na 2 godziny.

Sok, wódkę oraz cukier wygotuj do 2/3 objętości. Owoce starannie przebierz, pozbaw ogonków i podgrzej w soku. Teraz usmaż 8 cienkich naleśników. Każdy obłóż owocami, złóż, a wierzch udekoruj gałązką mięty - podawaj natychmiast.

Naleśniki z owocami możesz przybrać bitą śmietaną lub polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...