- ciasto:
- 4 dag cukru
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki śmietany
- 2/3 szklanki mąki (10 dag)
- 5 dag masła lub oleju do smażenia
- świeża mięta do przybrania
- nadzienie:
- 40 dag owoców jagodowych (np. maliny, porzeczki, jeżyny, czarne jagody)
- 1 szklanka soku z malin lub porzeczek
- 1 kieliszek ratafii
- 3 płaskie łyżki cukru (4 dag)
Sok, wódkę oraz cukier wygotuj do 2/3 objętości. Owoce starannie przebierz, pozbaw ogonków i podgrzej w soku. Teraz usmaż 8 cienkich naleśników. Każdy obłóż owocami, złóż, a wierzch udekoruj gałązką mięty - podawaj natychmiast.
Naleśniki z owocami możesz przybrać bitą śmietaną lub polać czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz