- 4 papryki
- 15 dag ryżu
- 2 grube plastry gotowanej szynki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- trochę masła
- trochę oliwy
- garść rodzynek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Szynkę pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w małej ilości masła. Dodaj ryż, szynkę, rodzynki, natkę i szczypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając sól, pieprz i odrobinę koncentratu pomidorowego.
Z papryki zetnij górną część, nie odcinając ogonka. Usuń włókna i nasiona. Wszystkie części papryki zanurz na 4-5 minut w gorącej wodzie.
Dobierz naczynie do zapiekania. Powinno być takiej wielkości, aby papryki mogły stać, opierając się o siebie. Naczynie posmaruj olejem.
Papryki napełnij farszem. Ułóż w naczyniu i skrop oliwą. Teraz przykryj górną częścią. Na dno naczynia wlej bulion i przykryj je folią aluminiową. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200°C, potem zmniejsz temperaturę do 170°C i zapiekaj przez dalsze 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz