Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Nadziewana papryka

Składniki na 2 porcje:
  • 4 papryki
  • 15 dag ryżu
  • 2 grube plastry gotowanej szynki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • trochę masła
  • trochę oliwy
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Ryż umyj i przez kilka minut smaż na maśle, a gdy ziarna zrobią się przezroczyste, zalej bulionem. Gotuj na dużym ogniu bez przykrycia, aż ryż wchłonie cały rosół. Wystudź.

Szynkę pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w małej ilości masła. Dodaj ryż, szynkę, rodzynki, natkę i szczypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając sól, pieprz i odrobinę koncentratu pomidorowego.

Z papryki zetnij górną część, nie odcinając ogonka. Usuń włókna i nasiona. Wszystkie części papryki zanurz na 4-5 minut w gorącej wodzie.

Dobierz naczynie do zapiekania. Powinno być takiej wielkości, aby papryki mogły stać, opierając się o siebie. Naczynie posmaruj olejem.

Papryki napełnij farszem. Ułóż w naczyniu i skrop oliwą. Teraz przykryj górną częścią. Na dno naczynia wlej bulion i przykryj je folią aluminiową. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200°C, potem zmniejsz temperaturę do 170°C i zapiekaj przez dalsze 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...