Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pomidory w całości

Składniki na 4 słoiki po 500 ml:
  • 1 kg pomidorów (twardych, o małej ilości pestek)
  • kilka ostrych zielonych papryk (ewentualnie)
  • kilka główek czosnku
  • 2 dag soli
  • 1 dag kwasku cytrynowego
  • kilkanaście listków laurowych lub ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • olej
Paprykę umyj. Czosnek obierz i podziel na ząbki. Pomidory umyj i ponakłuwaj je w kilku miejscach wykałaczką. Teraz razem z papryką i czosnkiem ułóż w słojach.

3 szklanki wody zagotuj z solą, kwaskiem cytrynowym, cukrem i zielem angielskim. Zalej nią pomidory, do każdego słoika wlej łyżeczkę oleju. Pasteryzuj 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...