Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Smakowite ruloniki

Składniki na 4 porcje:
  • 20 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 30 dag kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 10 płatów lazanii
  • 1 szklanka śmietany
  • tłuszcz do formy
  • 1/2 łyżki rosołu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Kapustę oczyść i poszatkuj, cebulę obierz i posiekaj. Na tarce zetrzyj ser. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Następnie wrzuć cebulę i mielone mięso, całość podsmaż. Dodaj poszatkowaną kapustę i smaż jeszcze 5 minut. Przypraw według uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wlej 1/3 szklanki śmietany, gotuj 2-3 minuty, po czym dodaj połowę żółtego sera. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Płaty lazanii gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedź. Potem rozłóż je na natłuszczonej tacy, każdy posmaruj farszem i zwiń.

Ruloniki ustaw pionowo jeden przy drugim w natłuszczonej, żaroodpornej formie.

Rosół rozprowadź w 1/2 szklanki przegotowanej, cieplej wody, dodaj resztę śmietany, polej tym ruloniki i posyp pozostałym serem.

Formę przykryj folią aluminiową, zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 175°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...