- 3 duże cykorie
- 20 dag koktajlowych krewetek (mrożonych)
- 15 dag ryżu
- kilka listków selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- sok z cytryny
- sól selerowa
- biały pieprz
Krewetki przelej wrzątkiem, osączy i podsmaż na roztopionym maśle i połącz z podgotowanym ryżem, pokrojonymi wewnętrznymi liśćmi cykorii oraz śmietaną. Całość dopraw solą i pieprzem, skrop bulionem i przez chwilę poduś. Tak przygotowanym farszem napełnij cykoriowe łódeczki, poukładaj je w wysmarowanym masłem naczyniu, skrop pozostałym bulionem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Przed podaniem przybierz listkami selera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz