Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Łódeczki z cykorii

Składniki na 3 porcje:
  • 3 duże cykorie
  • 20 dag koktajlowych krewetek (mrożonych)
  • 15 dag ryżu
  • kilka listków selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • sok z cytryny
  • sól selerowa
  • biały pieprz
Cykorie umyj i poprzekrawaj na połówki. Wewnętrzne liście usuń, tworząc łódeczki, a następnie skrop je sokiem z cytryny.

Krewetki przelej wrzątkiem, osączy i podsmaż na roztopionym maśle i połącz z podgotowanym ryżem, pokrojonymi wewnętrznymi liśćmi cykorii oraz śmietaną. Całość dopraw solą i pieprzem, skrop bulionem i przez chwilę poduś. Tak przygotowanym farszem napełnij cykoriowe łódeczki, poukładaj je w wysmarowanym masłem naczyniu, skrop pozostałym bulionem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Przed podaniem przybierz listkami selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...