- 2 oczyszczone bakłażany (75 dag)
- 2 obrane cebule
- 4 łyżki oleju
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 dag pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- 50 dag ziemniaków
- 2 jaja
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka
- 5 dag parmezanu (niekoniecznie)
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układaj kolejno: połowę plastrów bakłażana, połowę farszu pomidorowego, pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostały farsz i resztę plastrów bakłażana. Musakę przykryj folią posmarowaną olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 40 minut.
Jaja ubij z jogurtem i dodaj do nich mleko, sól i pieprz. Polej tym sosem zapiekankę, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na 20 minut, by się lekko zrumieniła (nie przykrywaj!).
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz