Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Musaka warzywna

Składniki:
  • 2 oczyszczone bakłażany (75 dag)
  • 2 obrane cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 dag pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 5 dag parmezanu (niekoniecznie)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
Bakłażany pokrój w plastry grubości 2 cm, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz je i odcedź. W tym czasie zeszklij na oleju plasterki cebuli (około 10 minut). Dodaj rozgnieciony czosnek, pokrojone na plasterki pomidory, koncentrat, bazylię, sól i pieprz. Wszystko razem zalej 3 łyżkami wody i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.

W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układaj kolejno: połowę plastrów bakłażana, połowę farszu pomidorowego, pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostały farsz i resztę plastrów bakłażana. Musakę przykryj folią posmarowaną olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 40 minut.

Jaja ubij z jogurtem i dodaj do nich mleko, sól i pieprz. Polej tym sosem zapiekankę, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na 20 minut, by się lekko zrumieniła (nie przykrywaj!).

Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...