Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Soja z grzybami

Składniki na 4 porcje:
  • 2 puszki soi konserwowanej (po 40 dag każda)
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • cząber
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Otwórz konserwy i dokładnie odsącz ziarna. Nie wylewaj zalewy! Na patelni rozgrzej olej, włóż obraną i posiekaną cebulę, smaż, aż będzie miała złoty kolor. Pieczarki oczyść, umyj i poszatkuj w cienkie płatki: osobno trzonki, osobno kapelusze. Dodaj je do cebuli, potem osól i duś około 8 minut z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych, co pewien czas podlewając składniki zalewą z konserwy.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką, wlej do pieczarek, wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Dodaj ziarna soi, dopraw solą, cząbrem i pieprzem. Zagotuj.

Przed podaniem udekoruj danie natką pietruszki. Uwaga! Soję możesz zastąpić fasolą lub groszkiem konserwowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...