Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Móżdżek wieprzowy smażony z jajkiem

Składniki:
  • 500 g móżdżku
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Móżdżek namocz w 1 l wody z octem i solą. Zagotuj, potem wyjmij, osącz i ostudź. Obierz z błon i pokrój na plastry lub w dużą kostkę. Cebulę drobno pokrój i podduś na maśle. Do cebuli dołóż móżdżek, całość smaż przez kilka minut. Następnie wbij jaja, móżdżek dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż, aż jaja się zetną. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...