Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Comber barani z lebiodką

Składniki:
  • 1 kg combra
  • 1 łyżeczka suszonej lebiodki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 1/2 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone mięso ułóż w salaterce, zalej zsiadłym mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu starannie je osusz, natrzyj 2-3 ząbkami czosnku utartymi z solą, pieprzem, lebiodką i olejem. Pozostałym czosnkiem naszpikuj mięso.

Comber natnij w kilku miejscach i w nacięcia włóż po dość grubym plastrze sera. Folię aluminiową nasmaruj tłuszczem, ułóż mięso, szczelnie zawiń, przełóż na blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 90-100 minut.

Podawaj na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...