Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Grzybek na słodko

Składniki na 4 porcje:
  • 8 jaj
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 50 dag truskawek, malin lub porzeczek
Owoce oczyść z szypułek, zasyp cukrem i postaw pod przykryciem na maleńkim ogniu. Rozbij i rozdziel jaja. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawaj po jednym żółtku na przemian z przesianą z cukrem waniliowym mąką.

Na rozgrzanym maśle (po pół łyżki masła na każdy) usmaż cztery omlety, najlepiej na dwóch patelniach. Gdy omlet wyrośnie i zetnie się od spodu, przewróć go delikatnie na drugą stronę. Omlety trzymaj w lekko nagrzanym piekarniku. Podawaj na stół natychmiast po przygotowaniu, obok postaw owoce.

Grzybek możesz również podać z gotowym dżemem lub konfiturami albo śmietaną wymieszaną z owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...