Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Mięso zapiekane z kukurydzą

Składniki:
  • 50 dag wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki puree z grzankami i smażoną cebulą
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mąki
  • masło
  • sól, pieprz
Mięso pokrój w kostkę i lekko oprósz mąką, po czym zrumień razem z pokrojoną cebulą na gorącym oleju, zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem. Wszystko duś pod przykryciem, aż będzie prawie miękkie. Przygotuj puree według instrukcji na opakowaniu.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na dnie rozłóż równą warstwą osączonej z zalewy kukurydzy, na niej - mięso z cebulą, a na wierzchu - piure ziemniaczane pokryte wiórkami masła.

Naczynie z potrawą wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Pod koniec pieczenia zmniejsz nieco temperaturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...