Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Golonka pieczona w piwie

Składniki na 6 porcji:
  • 2 przednie golonki
  • włoszczyzna
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 1/2 łyżki kminku
  • sól
  • 2 szklanki jasnego piwa do polewania
Golonki opal, oskrob, opłucz, zalej wrzącą wodą, posól, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i powoli gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy włóż umytą, obraną włoszczyznę i dogotuj ją.

Golonki wyjmij i po ostudzeniu wyluzuj z kości. Natomiast skórę natnij w kratkę i posyp kminkiem.

Upiecz w gorącym piekarniku (najlepiej na rożnie), obracając i polewając co pewien czas piwem, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...