Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Marmurkowe jaja na twardo

Składniki:
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki suchej chińskiej herbaty
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pokruszonego chili
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 12 ziarenek kolendry
  • 1-1 1/2 szklanki wody
  • cukier
  • sól
  • kieliszek wódki
W płaskim rondlu zagotuj wodę ze wszystkimi dodatkami. Potłucz skorupki jaj (nie obieraj!). Jaja wyłóż do rondla, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu przekręcaj je. Po ugotowaniu zostaw w sosie do ostygnięcia.

Wystudzone obierz i podawaj z sosami lub jako pikantną dekorację półmisków z wędlinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...