- 1/2 opakowania lazanii
- farsz:
- 1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżka świeżej posiekanej lub łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka płynnej przyprawy do zup
- kilka łyżek mleka
- 3 jaja
- 5 dag parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- biały mielony pieprz
- sól
- sos beszamelowy:
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklij na 1 łyżce oliwy, oprósz mąką, podsmaż, dodaj szpinak i bazylię, wlej mleko oraz przypraw dość pikantnie. Mieszając, gotuj na małym ogniu do chwili, aż szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlej do masy roztrzepane jaja i smaż, aż się zetną.
Podłużną formę wysmaruj tłuszczem. Płaty ciasta przekładaj warstwami szpinaku, polewaj sosem beszamelowym i posypuj parmezanem. Na wierzch wyłóż ciasto, polej beszamelem i posyp parmezanem. Zapiekaj 30 minut. Takiego samego farszu możesz użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz