Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:
  • 1/2 opakowania lazanii
    farsz:
  • 1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka świeżej posiekanej lub łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka płynnej przyprawy do zup
  • kilka łyżek mleka
  • 3 jaja
  • 5 dag parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • biały mielony pieprz
  • sól
    sos beszamelowy:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
Płaty ciasta włóż na 4-5 minut do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinak ugotuj w osolonym wrzątku, osącz, posiekaj (mrożony podlej 2 łyżkami mleka i duś).

Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklij na 1 łyżce oliwy, oprósz mąką, podsmaż, dodaj szpinak i bazylię, wlej mleko oraz przypraw dość pikantnie. Mieszając, gotuj na małym ogniu do chwili, aż szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlej do masy roztrzepane jaja i smaż, aż się zetną.

Podłużną formę wysmaruj tłuszczem. Płaty ciasta przekładaj warstwami szpinaku, polewaj sosem beszamelowym i posypuj parmezanem. Na wierzch wyłóż ciasto, polej beszamelem i posyp parmezanem. Zapiekaj 30 minut. Takiego samego farszu możesz użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...