- ciasto:
- 20 dag maku
- 15 dag cukru pudru
- 5-6 jaj
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- cukier waniliowy
- aromat migdałowy
- tłuszcz i mąka do formy
- krem:
- 7 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 25 dag miękkiego masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 10 dag posiekanych orzechów
- do dekoracji:
- czekoladowe ziarenka kawy i cukrowe kwiatki
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wysmaruj tłuszczem średnią tortownicę, oprósz ją mąką, po czym wlej masę makową. Piecz około 40 minut, nie otwierając piekarnika. Ciasto wystudź w tortownicy, wyjmij i przekrój na dwa krążki.
Teraz przygotuj krem. Do garnuszka wlej 4 łyżki wody, wsyp cukier. Mieszając podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut bez mieszania, po czym syrop wystudź.
Żółtka ubijaj na parze, dodając po łyżeczce syropu. Potem je nieco przestudź i dodaj (po kawałku) miękkie masło. Ubijaj tak długo, aż krem będzie gładki i puszysty. Na końcu wlej kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody.
Jeden krążek ciasta posmaruj 1/3 kremu. Przykryj drugim. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem i obsyp posiekanymi orzechami. Ozdób resztą kremu, czekoladowymi ziarenkami i cukrowymi kwiatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz