Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Makowa panienka

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 20 dag maku
  • 15 dag cukru pudru
  • 5-6 jaj
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej
  • cukier waniliowy
  • aromat migdałowy
  • tłuszcz i mąka do formy
    krem:
  • 7 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 25 dag miękkiego masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 10 dag posiekanych orzechów
    do dekoracji:
  • czekoladowe ziarenka kawy i cukrowe kwiatki
Mak sparz, odcedź i przepuść przez maszynkę. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj mak, bułkę tartą i aromat. Całość delikatnie wymieszaj (masa powinna być puszysta).

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wysmaruj tłuszczem średnią tortownicę, oprósz ją mąką, po czym wlej masę makową. Piecz około 40 minut, nie otwierając piekarnika. Ciasto wystudź w tortownicy, wyjmij i przekrój na dwa krążki.

Teraz przygotuj krem. Do garnuszka wlej 4 łyżki wody, wsyp cukier. Mieszając podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut bez mieszania, po czym syrop wystudź.

Żółtka ubijaj na parze, dodając po łyżeczce syropu. Potem je nieco przestudź i dodaj (po kawałku) miękkie masło. Ubijaj tak długo, aż krem będzie gładki i puszysty. Na końcu wlej kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody.

Jeden krążek ciasta posmaruj 1/3 kremu. Przykryj drugim. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem i obsyp posiekanymi orzechami. Ozdób resztą kremu, czekoladowymi ziarenkami i cukrowymi kwiatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...