- 2 l zimnej wody
- 1 kurczak (ok. 1 kg), pocięty na 4-6 części
- 5 dag gotowanej szynki
- 2 płaskie łyżki ryżu
- 2 większe pomidory
- 2 marchewki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka różyczek brokułów
- 1 cebula
- pieprz, sól
Sklarowany rosół z powrotem postaw na ogniu. Gdy zawrze, dodaj obrane i pokrojone pomidory, pokrojoną w talarki marchew, ryż i brokuły, po czym potrzymaj na mniejszym ogniu jeszcze przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowane kawałki kurczaka obierz z kości i wraz z szynką, pokrój w kwadraciki. Dodaj oba rodzaje mięsa do rosołu, który jeszcze przez chwilę podgrzewaj, oraz przypraw solą, pieprzem i posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz