Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto kukurydziane z jabłkami

Składniki:
  • po 1 szklance kaszy kukurydzianej, mąki pszennej i cukru
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka koniaku
  • cukier puder
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • masło i bułka tarta do formy
Zmieszaj kaszę z mąką. Żółtka utrzyj z cukrem i powolutku, mieszając, dosypuj mąkę z kaszą i dolewaj ciepłe mleko.

Do utartej masy dodaj umyte, obrane i poszatkowane jabłka. Potem delikatnie połącz ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Na końcu wlej koniak.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut. Sprawdzaj patyczkiem (po nakłuciu musi być suchy), czy się upiekło. Na koniec wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...