- ciasto:
- 3 łyżki kakao
- 10 dag cukru
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 12 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 jaja
- 17 dag mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- glazura kakaowa:
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżki wrzątku
- polewa czekoladowa:
- 5 dag czekolady deserowej
- po 1 łyżeczce masła i cukru pudru
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- do dekoracji:
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzej do 175°C. Foremkę keksową posmaruj margaryną i dokładnie obsyp mąką.
Masło utrzyj z cukrem i, ciągle ucierając, dodawaj po jednym jaju. Następnie do masy wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlej przestudzoną śmietankę, całość dobrze ubij. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika (na górną półkę). Piecz około 50 minut, po wyjęciu z piekarnika wyłóż na folię aluminiową, wystudź spodem do góry.
Przygotuj glazurę kakaową: wymieszaj cukier puder z kakao i wlej tyle wrzątku, aby glazura miała konsystencję gęstej śmietanki. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Teraz wstaw je (na tacy) do lodówki na 30-40 minut, aby glazura dobrze zastygła.
Przygotuj polewę czekoladową: miseczkę z połamaną na małe kawałki czekoladą umieść nad parą (wstaw do garnka z gorącą wodą) i, mieszając, podgrzewaj czekoladę, póki się nie rozpuści. Dodaj śmietankę, cukier oraz masło i utrzyj na gładką masę. Posmaruj nią schłodzone ciasto i posyp je wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny (polewa też musi zastygnąć).
Ciasto szczelnie zawiń w folię i włóż na dół do lodówki przynajmniej na tydzień, bo im jest starsze, tym wilgotniejsze i smaczniejsze. W lodówce można je przechowywać nawet do 2 tygodni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz