Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto czekoladowe z glazurą

Składniki:
    ciasto:
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 jaja
  • 17 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    glazura kakaowa:
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3-4 łyżki wrzątku
    polewa czekoladowa:
  • 5 dag czekolady deserowej
  • po 1 łyżeczce masła i cukru pudru
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
    do dekoracji:
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier i kakao, ubij i zagotuj, mieszając, po czym szybko wystudź w zimnej wodzie.

Piekarnik nagrzej do 175°C. Foremkę keksową posmaruj margaryną i dokładnie obsyp mąką.

Masło utrzyj z cukrem i, ciągle ucierając, dodawaj po jednym jaju. Następnie do masy wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlej przestudzoną śmietankę, całość dobrze ubij. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika (na górną półkę). Piecz około 50 minut, po wyjęciu z piekarnika wyłóż na folię aluminiową, wystudź spodem do góry.

Przygotuj glazurę kakaową: wymieszaj cukier puder z kakao i wlej tyle wrzątku, aby glazura miała konsystencję gęstej śmietanki. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Teraz wstaw je (na tacy) do lodówki na 30-40 minut, aby glazura dobrze zastygła.

Przygotuj polewę czekoladową: miseczkę z połamaną na małe kawałki czekoladą umieść nad parą (wstaw do garnka z gorącą wodą) i, mieszając, podgrzewaj czekoladę, póki się nie rozpuści. Dodaj śmietankę, cukier oraz masło i utrzyj na gładką masę. Posmaruj nią schłodzone ciasto i posyp je wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny (polewa też musi zastygnąć).

Ciasto szczelnie zawiń w folię i włóż na dół do lodówki przynajmniej na tydzień, bo im jest starsze, tym wilgotniejsze i smaczniejsze. W lodówce można je przechowywać nawet do 2 tygodni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...