- 50 dag mąki
- 3 jaja
- po 1 szklance: mleka i cukru
- sól
- 10 dag masła
- 5 dag drożdży
- 7 dag rodzynek
- esencja migdałowa
- 2 łyżki rumu lub wody
- lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (15 dag)
- sok z 1/2 cytryny
- do dekoracji:
- skórka pomarańczowa
Sporządź rozczyn o konsystencji śmietany - drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i 1-2 łyżki mleka. Wszystko razem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż wyrośnie i podwoi swoją objętość (około 20 minut).
Mąkę przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto. Jaja utrzyj z cukrem i połącz z mąką, rozczynem i ciepłym mlekiem. Następnie dodaj szczyptę soli. Wyrób ręcznie ciasto, a po jakimś czasie dodaj stopione, ciepłe masło i kilka kropli esencji migdałowej, a na koniec osączone rodzynki. Tak wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (2-3 godziny, powinno podwoić swoją objętość).
Foremkę napełnij ciastem do połowy i ponownie pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremkę (po około 30 minutach), wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut.
Przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj stopniowo (najlepiej po kropli) sok z cytryny i wodę - ucieraj aż do białości.
Gotowe i przestudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz