Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 3 jaja
    po 1 szklance: mleka i cukru
  • sól
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 7 dag rodzynek
  • esencja migdałowa
  • 2 łyżki rumu lub wody
    lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru (15 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
    do dekoracji:
  • skórka pomarańczowa
Rodzynki namocz w rumie lub wodzie. Formę keksową wysmaruj masłem.

Sporządź rozczyn o konsystencji śmietany - drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i 1-2 łyżki mleka. Wszystko razem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż wyrośnie i podwoi swoją objętość (około 20 minut).

Mąkę przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto. Jaja utrzyj z cukrem i połącz z mąką, rozczynem i ciepłym mlekiem. Następnie dodaj szczyptę soli. Wyrób ręcznie ciasto, a po jakimś czasie dodaj stopione, ciepłe masło i kilka kropli esencji migdałowej, a na koniec osączone rodzynki. Tak wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (2-3 godziny, powinno podwoić swoją objętość).

Foremkę napełnij ciastem do połowy i ponownie pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremkę (po około 30 minutach), wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut.

Przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj stopniowo (najlepiej po kropli) sok z cytryny i wodę - ucieraj aż do białości.

Gotowe i przestudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...