Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Makaron w sosie szpinakowym

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag makaronu (spaghetti, świderki, wstążki)
  • 2 pomidory
    sos:
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżki startego parmezanu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany
Przygotuj sos: oczyszczone listki szpinaku wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj oliwę, parmezan, zmiażdżony czosnek i sól. Całość zmiksuj, wlej śmietanę, i dokładnie - ręcznie lub mikserem - wymieszaj.

Makaron ugotuj tak, aby nie był za miękki i odcedź. Wymieszaj go z sosem albo - jeśli wolisz - polej sosem już na talerzach.

Na zakończenie gotowe danie posyp pokrojonymi w drobną kosteczkę pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...