Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Makaron w sosie serowym

Składniki na 5 porcji:
  • 30 dag makaronu (łazanki, wstążki)
  • mięso z 3-4 łbów ryby
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wywaru z łososia
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 szklanka śmietany
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz, cukier
  • 2-3 krople sosu worcester
W rondelku rozpuść dwie łyżki masła i mieszając dodaj do niego mąkę. Uzyskaną w ten sposób białą zasmażkę, rozprowadź wywarem i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Śmietanę dokładnie połącz z solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, sosem worcester i startym serem. Całość wlej do sosu i podgrzewaj (nie gotuj!), ciągle mieszając. Do sosu włóż pokrojone na kawałki mięso.

Ugotowany w osolonym wrzątku i odcedzony makaron wyłóż na głęboki półmisek, wymieszaj z pozostałym masłem, a następnie - polej go aromatycznym, smakowitym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...