Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Listki karnawałowe

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 jaja
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 75 dag smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • herbatka turecka owocowa
Z podanych składników zagnieć ciasto i po bardzo dokładnym wyrobieniu wstaw je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Z placka wykrój foremką zgrabne listki i kilkakrotnie ponacinaj ich brzegi.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż listki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osącz na bibule i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z turecką herbatką owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...