Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krajanka truskawkowo-kokosowa

Składniki:
    biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • po 3/4 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
    beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cukru pudru
    masa:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kostka masła
    polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
Do ubitej na sztywno piany z białek ostrożnie wlej wodę i, ciągle ubijając, dodaj stopniowo cukier, żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dobrze utartą masę wyłóż cienką warstwą na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą dużą blachę. Piecz w średnio gorącym piekarniku (180°C) 10-15 minut.

W czasie pieczenia możesz przygotować bezę: ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i przelej na natłuszczoną blachę o tych samych wymiarach, co poprzednio. Masę wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (150-160°C), aby ciasto nie tyle się upiekło, ile wysuszyło.

Masło utrzyj na puszystą masę najpierw z cukrem pudrem, a potem z rozbitymi żółtkami. Do utartej masy niewielkimi porcjami dodawaj dżem, dobrze go rozcierając.

Na wystudzony już biszkopt nałóż masę truskawkową i przykryj ją bezą. Krajankę na koniec udekoruj polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...