- biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki lodowatej wody
- 1 niepełna szklanka cukru
- po 3/4 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- beza kokosowa:
- 4 białka
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cukru pudru
- masa:
- 1 słoik dżemu truskawkowego
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kostka masła
- polewa:
- gotowa polewa czekoladowa
W czasie pieczenia możesz przygotować bezę: ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i przelej na natłuszczoną blachę o tych samych wymiarach, co poprzednio. Masę wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (150-160°C), aby ciasto nie tyle się upiekło, ile wysuszyło.
Masło utrzyj na puszystą masę najpierw z cukrem pudrem, a potem z rozbitymi żółtkami. Do utartej masy niewielkimi porcjami dodawaj dżem, dobrze go rozcierając.
Na wystudzony już biszkopt nałóż masę truskawkową i przykryj ją bezą. Krajankę na koniec udekoruj polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz